Priprema
1.Kora:
Za pečenje kore pripremiti okrugli kalup za tortu, prečnika 28 cm. Na dno kalupa staviti peki papir, a ivice namazati margarinom i posuti brašnom.
Belanca dobro umutiti u čvrst sneg, pa dodati šećer. Još malo mutiti, pa dodati žumanca, brašno, kakao, malo praška za pecivo i 2 kašike vode, i sve lepo i polako špatulom izmešati, da se dobije homogena masa. Koru ispeći i ohladiti, a zatim je vodoravno preseći, da se dobiju 2 kore.
2.Krema:
Slatku pavlaku dobro umutiti mikserom, da se dobije čvrst šlag.
U drugom sudu izmešati voćni jogurt i prah šećer.
U manjoj šerpici želatin natopiti sa 8 kašika vode, ostaviti 5-10 minuta da nabubri, pa tek onda staviti na vatru da se otopi, ali ne sme da provri. Mešati stalno, ali paziti da ne provri. Otopljeni želatin odmah uliti u posudu sa jogurtom i lagano izmešati. Dodati ulupanu slatku pavlaku i nežno mešati 5 – 8 minuta, dok se masa ne ujednači. U smesu dodati voće (krupnije jagode ili kupine iseckati), i sve još jednom polako i nežno promešati špatulom.
3.Slaganje torte:
Na tacnu za tortu staviti jednu koru, pa na nju vratiti opran i suv obruč od kalupa. Na koru istresti kremu, a na kremu staviti drugu koru. Blago pritisnuti rukom, da se krema i kora zalepe jedna za drugu.
4.Ukrašavanje torte:
Voće izabrano za ukrašavanje složiti na gornju koru. Pripremiti kesicu preliva za torte (koristim Dr Oetker), prema uputstvu (kesicu praha izmešati sa 4 kašike šećera i 2 dl vode, staviti na ringlu i grejati do vrenja, ali da ne provri). Prelivati kašikom svaku voćkicu na površini torte, malo rashlađenim prelivom.
Tortu staviti u frižider na sat vremena, pa je onda ukrasiti po želji: voće poređati na koru da se dobije lep izgled. Kesicu preliva za torte (koristim Dr Oetker) spremiti po uputstvu na kesici i sipati po jednu kašiku toplog preliva na svaku voćkicu, dok se ne utroši sva količina preliva. Preliv učvršćuje voće, da ne klizi po kori, i da ne ‘’beži’’ pri sečenju, a takođe torti daje neverovatan sjaj.
5.
Sad tortu ostaviti u frižider na 24 sata, a pred služenje nožem odvojiti kremu od obruča, skinuti obruč i uživati u izgledu i ukusu!
Torta se može ukrasiti i šlagom, po želji.
Nema komentara:
Objavi komentar